Com lluitar junts contra la violència?

He decidit escriure aquest article perquè sento la necessitat d'aportar el meu granet de sorra perquè algun dia la violència no sigui necessària. Sé que sona utòpic, però sempre dic que cal creure-ho per crear-ho. D'altra banda, estic convençuda que només passa la solució per l'educació.

L'evolució de la ciència, i de la vida en general, ens permet ara aprendre coses que no ens van ensenyar a les escoles. Aprenentatge que ens porta a un millor acompanyament als nostres fills, per al millor desenvolupament emocional i cerebral.

Pel que fa a l'educació de pares a fills, hi ha una cosa que sempre m'ha tocat el cor: entendre què és allò que les persones consideren per disciplina.

La paraula “disciplina” prové del llatí discipulus, que significa “deixeble, alumne, estudiant”. Es pot entendre la disciplina com a pràctica per aconseguir un resultat de manera coordinada i ordenada. I també es pot entendre la disciplina, com es fa a nivell militar, com el compliment de les regles de comportament per mantenir l'ordre i la subordinació entre els membres d'un cos, en què s'exigeix l'obediència absoluta.

M'agradaria entendre què és per a la major part de les persones la disciplina en l'àmbit educatiu. Es tracta d'una pràctica que exigeix l'obediència, i, si no, té com a conseqüència el càstig? la coherència i la connexió emocional?

Per mi sens dubte la disciplina a l'educació ha d'estar relacionada amb un ensenyament des de l'afecte, l'empatia, el respecte i la connexió amb els nostres fills.  Fent dels mals comportaments dels nostres fills situacions per crear habilitats i no generar por.

Alguns pares o mares es passen gran part del seu dia a dia pretenent que els nens facin el que ells volen que facin, que callin, que deixin de plorar, que no tinguin rebequeries ni s'enfadin, que facin els deures o deixin de barallar-se amb els seus germans… I per això fan servir càstigs, crits i fins i tot alguns pares o mares arriben a utilitzar l'agressió física. 

Per a aquells, que considerin fins i tot els assots en la disciplina, jo els diria: de veritat vols mostrar als teus fills que la manera de resoldre conflictes causant dolor físic a algú que no es pot defensar davant teu?, de veritat creus que hem d'ensenyar als nostres fills que la manera de resoldre conflictes és enganxant? no t'agradaria viure en un món menys violent? Creus que educant amb la violència es pot aconseguir un món menys violent?

I per a aquells que acudeixen a l'aïllament dels seus fills, tancant-los a algun lloc de la casa, jo els diria: què vols aconseguir?, creus que el teu fill es calmarà ia reflexionarà sobre la seva conducta sentint-se sol i que no ets al seu costat per ajudar-lo? Quan un nen és aïllat de forma punitiva el que està pensant és: “que dolent és el meu “pare o mare” per haver-me castigat i tancat aquí”. Aquest tipus de càstigs fa que els nens s'enfadin més, de manera que acaben sent menys capaços de controlar-se i de pensar en allò que han fet.  

Una disciplina basada en la por i el càstig poden ser efectius en el moment, però a curt i llarg termini no serveixen per al bon desenvolupament dels nostres fills. Estem ensenyant-los que el poder i el control són els millors mecanismes per aconseguir que els altres facin el que volem que facin. Amb aquest tipus de disciplina des de la por i el control el nen no aprèn en què pot millorar, només aprèn que no obeir el porta a alguna cosa que no li agrada, que li fa mal i que no vol per a ell. Estem ensenyant els nostres fills a obeir, en comptes d'aprendre a prendre decisions.

Quan fem que els nens experimentin por o dolor, provoquem una resposta més reactiva i primitiva al cervell dels nostres fills. I no permetem que s'activi i desenvolupi la part més receptiva i reflexiva del cervell que porta els nens a prendre decisions més saludables i flexibles, a més de controlar-ne millor les emocions.

Els nens han de poder ser i sentir a cada moment sense tenir por a la reacció o desaprovació dels seus pares; encara que sàpiguen que el que han fet al pare o la mare no li ha agradat, saben que està al seu costat per ajudar-lo a millorar, des del respecte, l'empatia, la connexió, i no des del rancor i el control.

Quan un pare o mare educa a la por, fa que el seu fill entri en un estat de confusió i d'aferrament desorganitzat. El nen vol escapar del pare o la mare que li genera por o dolor, però per altra banda busca en aquesta figura d'aferrament la seguretat. Una paradoxa sense solució, generant estrès, cortisol, al nen i provocant impactes negatius en el seu desenvolupament cerebral.  

Els nens solen tenir comportaments inadequats perquè encara no han desenvolupat les habilitats necessàries. En comportar-se de manera inadequada, en realitat ens estan dient el que necessiten millorar. Aprofitem aquests moments com a oportunitats de coneixement i creixement.

En general el mal comportament és perquè un nen ho ha passat malament en una situació determinada, i sent aquests sentiments forts que no sap com gestionar, i la mala conducta es produeix com a simple conseqüència d'això.

Les seves accions, sobretot quan perd el control, són un missatge que necessita la nostra ajuda. Per aquest motiu hem de connectar-hi, perquè senti que pot tenir la nostra ajuda, encara que no ens hagi agradat el que ha fet. Per connectar hem d'empatitzar amb ell, validar les seves emocions des de la comprensió, ia partir d'allà podrem parlar sobre el que ha passat i com millorar-ho.

L'objectiu primordial de l'educació no ha de ser que els nostres fills facin allò que nosaltres vulguem que facin perquè estem vigilant-los o dient-los què han de fer; sinó que ha de ser aconseguir que aprenguin a prendre decisions positives i productives per si mateixos. Quan brindem al nostre fill l'oportunitat de decidir com ha d'actuar, més que dir-li sense més ni més el que ha de fer, es torna una persona més responsable a l'hora de prendre decisions.

Moltes vegades som els mateixos pares o mares que actuem així des de la por, pensant que, si no castigem, cridem, etc. fracassarem com a pares i se'ns anirà de les mans. Ara jo et pregunto: si tinguessis la certesa que, educant sense por ni control, si no des del respecte i l'empatia, podràs aconseguir nens responsables amb ells mateixos i amb els altres, ho faries? per què no ho intentes?

Hi ha millors alternatives que la por o el càstig físic o psicològic; alternatives lligades a la conducta o necessitat del nen, alternatives que es basen en principis que corresponen amb sistemes de valors i respecte als nostres fills, com a individus que són. A propers articles que escriuré veurem exemples d'algunes d'aquestes alternatives. De moment et deixo alguns llibres que considero que et poden servir: “Educar sense perdre els nervis” de Tania García, “Disciplina sense llàgrimes” de Daniel J.Siegel i Tina Payne, “El nen que va vèncer bruixes i dracs” de Fernando Alberca, “Com parlar perquè els fills l'escoltin i com escoltar perquè els fills li parlin” d'Adele Faber i Elaine Mazlish, “El sistema de les quatre claus” de Patricia Robledo i José Feliciano, “Fonaments de la comunicació no violenta” de Pilar de la Torre.

Sé que no és fàcil ser pare o mare, ningú no ens va ensenyar. L'evolució de la neurociència i la psicologia ens donen informacions necessàries per acompanyar millor els nostres fills en el millor desenvolupament cerebral i emocional. Per què no dedicar un temps a aprendre a fer-ho millor. És la millor inversió que pots fer pels teus fills. Com més aviat millor.

productes kitco

KitCo Professional

Preu final

119 €

KitCo complet: Cartes de Talents, Valors i Emocions, amb totes les dinàmiques i jocs. Pensat per a professionals del desenvolupament personal o recursos humans. 

KitCo professional té dues funcionalitats principals:

(1) Com a eina de suport visual per fer les teves pròpies dinàmiques com a professional. Disposes de 135 cartes amb imatges inspiradores en una cara i el concepte i definició a l'altra. 33 cartes de de talents, 50 cartes de emocions i 57 cartes de valors. Disponible en diferents idiomes: castellà, català i anglès.

(2) Com a eina per dur a terme diferents dinàmiques tant individuals, com a grupals o equips . Trobaràs dinàmiques com: descobreix els teus talents, descobreix la teva professió ideal, es conscient dels teus valors genuïns i com de presents els tens a la vida, coneix els valors del teu equip o empresa que permetin coherència en la presa de decisions, troba el teu « ikigai », propòsit a la vida, reconeix i gestiona les teves emocions, dinàmica de coherència amb la teva essència, entre d'altres, etc.

Pensat per dur a terme les dinàmiques des d'una reflexió completa confluint el treball de l'hemisferi dret (emoció, intuïció) a través de les imatges inspiradores de les cartes, amb el treball de l'hemisferi esquerre (lògica, raó) a través de la lectura dels conceptes i definicions.

KitCo complet que conté:

 • 33 cartes de talents
 • 1 model de test de talents
 • 57 cartes de valors
 • 1 model de test de valors
 • 50 cartes d'emocions
 • 1 tauler – Mapa Emocional
 • 1 llibre guia de dinàmiques i jocs        (8 jocs d'emocions, dinàmica de talents, dinàmica de valors, dinàmica “descobrint la meva professió”, dinàmica “coherència amb la meva essència”, dinàmica “descobrint el meu ikigai”, Annex de talents vs professions, etc.)
 • 1 pilota de goma antistress
 • Estoig contenidor portàtil

Vídeo del KitCo Complet

Vídeo de les Cartes d'Emocions

Vídeo de la Dinàmica “Mapa Emocional”

Vídeo de suport per emplenar la plantilla de la Dinàmica de Talents

NOTA: aquesta plantilla la trobareu al vostre link d'arxius descarregables en fer la compra de KitCo.  

Vídeo de suport per emplenar la plantilla de la Dinàmica de Valors. 

NOTA: aquesta plantilla la trobareu al vostre link d'arxius descarregables en fer la compra de KitCo.  

Vídeo de suport per emplenar la plantilla de la Dinàmica de Coherència amb el SER.

NOTA: aquesta plantilla la trobareu al vostre link d'arxius descarregables en fer la compra de KitCo.  

Aviat nous vídeos 🙂 

KitCo Famílies

Preu final

89 €

KitCo complet: Cartes de Talents, Valors i Emocions, amb totes les dinàmiques i jocs. Pensat per a famílies. La diferència respecte al KitCo professional és la manera d'enfocar les dinàmiques descrites a la teva Guia KitCo, així com el llenguatge utilitzat. 

KitCo famílies és un joc inspirador per passar moments en parella, família, amics, grups o equips que fomenten l'educació de l'ésser, a través de converses significatives i la pràctica de la comunicació eficaç.

KitCo famílies brinda a una connexió especial entre pares i fillsamics o equips, descobrint aspectes de si mateixos i dels altres que no coneixien i que són necessaris per a una vida en harmonia.

Els models educatius fins ara s'han basat en una educació per adquirir coneixements i competències per treballar. KitCo vol endinsar-te de manera lúdica, senzilla, creativa i inspiradora en adquirir coneixements i competències per ser, millorant la satisfacció a la teva vida amb més salut mental i millors relacions interpersonals.

Està basat en tres aspectes fonamentals: talents, valors i emocions; diferenciant especialment dos blocs:

(i) un primer bloc lúdic per fer jocs en parella, família, amics, grup o equip: joc d'emocions, joc de valors i joc de talents.

(ii) un segon bloc de reflexió per a l'autoconeixement individual amb dinàmiques com: descobreix els teus talents, descobreix la teva professió ideal, descobreix el teu ikigai, es conscient dels teus valors genuïns que tenint present a la teva vida et donen més satisfacció, aprèn a reconèixer les emocions en tu ia gestionar-les etc.

KitCo Famílies conté:

 • 33 cartes de talents
 • 1 model de test de talents
 • 57 cartes de valors
 • 1 model de test de valors
 • 50 cartes d'emocions
 • 1 tauler – Mapa Emocional
 • 1 llibre guia de dinàmiques i jocs        (8 jocs d'emocions, dinàmica de talents, dinàmica de valors, dinàmica “descobrint la meva professió”, dinàmica “coherència amb la meva essència”, dinàmica “descobrint el meu ikigai”, Annex de talents vs professions, etc.)
 • 1 pilota de goma antistress
 • Estoig contenidor portàtil

Vídeo del KitCo Complet

Vídeo de les Cartes d'Emocions

Vídeo de la Dinàmica “Mapa Emocional”

Vídeo de suport per emplenar la plantilla de Talents

NOTA: aquesta plantilla la trobareu al vostre link d'arxius descarregables en fer la compra de KitCo.  

Vídeo de suport per emplenar la plantilla de Valors. 

NOTA: aquesta plantilla la trobareu al vostre link d'arxius descarregables en fer la compra de KitCo.  

Vídeo de suport per emplenar la plantilla de la dinàmica de Coherència amb l'Ésser.

NOTA: aquesta plantilla la trobareu al vostre link d'arxius descarregables en fer la compra de KitCo.  

Aviat nous vídeos 🙂 

Joc d´Emocions

Preu final

35 €

KitCo amb les cartes jocs i dinàmiques d'Emocions (no s'hi inclou Talents ni Valors).

El Joc d´Emocions està pensat per a qualsevol persona que vulgui desenvolupar la seva intel·ligència emocional, o la dels fills o equips. Començant per adquirir llenguatge emocional i reconeixent les emocions en si mateix i en els altres per així poder gestionar-les. Millorant tant la salut mental com les relacions interpersonals.

L'objectiu del Joc d'Emocions és fer un pas endavant en el desenvolupament de la intel·ligència emocional. Per jugar tant sols, com en parella, família amics o equip.

Conté:

 • 50 cartes d'emocions amb imatges inspiradores per una cara i el concepte de l'emoció i la seva definició a l'altra.
 • 1 tauler de joc: Mapa Emocional
 • Instruccions de 8 jocs d'emocions per jugar amb parella, família, amics o equips. Per a totes les edats, des d´infantil fins a adolescent i adult.
 • Dinàmiques individuals per a la reflexió.
 • En diversos idiomes: castellà – anglès, català – anglès, castellà – català.

El termini de lliurament dels productes de KitCo és de 24 a 48 hores, en dies feiners.

Escull als comentaris en el procés de compra l'idioma del teu KitCo (castellà – anglès, català – anglès, castellà – català)

Català
%d bloggers like this: